Struinen door de Noord-Hollandse Natuur

In deze lezing wordt een tocht gemaakt door Noord-Hollandse natuur in de 4 seizoenen.
We starten in de nazomer richting Waterland met wegtrekkende zomervogels en komende wintergasten als Tapuit en Gele kwikstaart. We vervolgen onze weg richting de pier in IJmuiden, waar de kustvogels te vinden zijn. Vaak zijn de wintergasten hier tot het voorjaar te zien. Langs de kust naar het noorden via het Zwanenwater en ’t Kuitje bij Den Helder. En zo gaan we van de herfst naar het winterseizoen. Vanuit Den Helder zakken we af naar het haventje van Den Oever en de Afsluitdijk. Daar zien we de verschillende soorten zaagbekken en ook soorten, die alleen in koude winters uit het hoge noorden naar ons toe komen. O.a. IJsduiker en  Roodkeelduiker. De winter is dus nu echt ingetreden en met een laagje sneeuw is het voor de pauze nog een gladde rit terug naar Waterland, met mooie winterlandschappen en diverse vogelsoorten.
Na de pauze komen de weidevogels aan bod, die in Zaanstreek/Waterland te vinden zijn. Kievit, Grutto, Tureluur en Scholekster, ze zijn er allemaal. Voor de tweede maal in deze lezing gaan we over het Noordzeekanaal, ditmaal naar de Houtrakpolder, waar we o.a. de Blauwborst zullen aantreffen.
Weer naar de andere kant van het Noordzeekanaal richting Zaanstreek, waar inmiddels de  Scholekster haar nest heeft en daarna de zorg voor haar kroost. Voorjaarsplaatjes als lentebodes, zoals de mooie dagvlindertjes Oranjetipje en Landkaartje, komen we tegen in het Purmerbos. En dan toch weer richting de duinen Heemskerk en Castricum. Zomervogels, planten en diverse dagvlinders geven een zonnig beeld van de zomer. Om dan toch weer terug te keren naar de nazomer, waar we ook de nieuw ingerichte Harger- en Pettemerpolder zullen aanschouwen met vele Grote sternen en Visdieven.
Daarna steken we over vanuit het Zwanenwater, bollenstreek bij Sint Maarten naar Wieringen. Daar zien we al weer doortrekkende zomervogels richting het zuiden. Langs de IJsselmeerkust gaan we naar het Heitje van Katham bij Volendam. Een leuk stukje aparte natuur. Via Oosthuizen weer richting Neck (onze voormalige woonplaats) onder Purmerend. In onze tuin is nog van alles te zien voor de lezing wordt afgesloten.


Tenslotte: op verzoek kan ik ook andere lezingen samenstellen.

 
   
© J.B. Stuurman-Huitema 2011 alle rechten voorbehouden op alle afbeeldingen en tekst